Delavnica: Kaj moram vedeti pred podpisom pogodbe o zaposlitvi?

  • Zadetkov: 255

Vsa mesta na delavnici 17.09.2019 so zasedena. Zbiramo prijave v čakalno vrsto, ki jih bomo upoštevali ob morebitnih odjavah.

Ker ste bili lansko leto tako navdušeni nad delavnico z enakim naslovom, jo tokrat ponujamo v daljši in še bolj praktični verziji.

Na delavci boste spoznali različne oblike dela in razlike med njimi. Razložili bomo, kaj sploh je pogodba o zaposlitvi, kaj mora vsebovati ter kakšne tipe pogodb o zaposlitvi poznamo. Ob tem bomo opozarjali na tiste elemente, ki jih mora poznati vsaka oseba, preden podpiše pogodbo o zaposlitvi. Predstavili bomo tudi najbolj osnovne pravice delavk in delavcev kot tudi obveznosti delodajalca. Pri tem bomo opozorili tudi na pravice, ki izhajajo iz civilnopravnih pogodb in opozorili na pomen dostojnega dela. V prvi sklop delavnice spada tudi pojem prekarnosti, ki ga bomo skozi praktične primere razlagali na vseh stopnjah delavnice.

Drugi del delavnice zajema temi odpoved pogodbe o zaposlitvi in kršitve pogodbe oziroma delovnopravne zakonodaje s strani delodajalca. Preko praktičnih primerov bomo sodelujoče usposobili za prepoznavanje kršitev in jih opolnomočili za ukrepanje v takih primerih.

Namen delavnice je, da se mladi zavedajo svojih pravic, da se spoznajo z določili zakona in da znajo tudi sami prepoznati kršitve ter ukrepati. Udeleženci bodo prav tako prejeli praktične informacije o možnostih, ki so jim na voljo v primeru kršenja pravic. Cilj delavnice je, da se po koncu udeleženci zavedajo pomena dostojnega dela in znajo razlikovati med različnimi oblikami pogodb o zaposlitvi in atipičnimi oblikami dela. Delavnica bo izvedena na interaktiven in praktičen način, preko aktivnega vključevanja udeležencev.

Vsebina:

  • Različne oblike dela
  • Pogodba o zaposlitvi za določen čas
  • Pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas
  • Pogodba o zaposlitvi s skrajšanim delovnim časom
  • Pravice iz dela (plača, pravica do odmora, letni dopust, regres, povračilo stroškov v zvezi z delom, bolniška odsotnost, …) in ukrepanje ob kršitvah
  • Odpoved pogodbe o zaposlitvi
  • Odpravnina

Termin: torek, 17. September 2019 od 09:00 do 12:00

Lokacija: Regijski center za dostojno delo Ljubljana, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana

Izvajalki:

Tea Jarc je predsednica Sindikata Mladi plus in se že več let ukvarja s področje zaposlovanja mladih. Dobro pozna zakonsko ureditev tega področja ter se aktivno zavzema za izboljšanje položaja mladih na trgu dela, tako preko zagovorništva pravic mladih, kot prek opolnomočenja mladih. Vodi različna izobraževanja, usposabljanja, pripravlja brošure in spletno radijsko oddajo-podcast, kjer omenjene teme predstavlja na mladim prijazen in razumljiv način.

Sabina Leben je strokovna sodelavka Sindikata Mladi plus. Že več let aktivno sodeluje v organizaciji, izvaja izobraževanja in usposabljanja, tako na srednjih šolah, na fakultetah, kot za mlade brezposelne po različnih krajih v Sloveniji. Omenjene vsebine je pripravila tudi za spletno učilnico sindikata mladi plus. Ima več letne izkušnje s poučevanjem, med drugim je tudi zunanja sodelavka Muzeja novejše zgodovine Slovenije, kjer že od leta 2015 izvaja pedagoško delo za otroke in mladino.

Udeležba na delavnici je brezplačna. Prijavi se še danes, število mest je omejeno. --> klik na prijavnico <--