Splošno o študentskem delu

 • Zadetkov: 578

1. Splošno o študentskem delu

Študentsko delo je, ob dodatnem zaslužku, odlična priložnost, da dijak ali študent spozna, kako deluje trg dela, se nauči, kako si delo poiskati in razvije lastne potenciale. Predvsem pa je študentsko delo priložnost, da teoretično znanje nadgradi s prakso, ki je pri iskanju zaposlitve velika prednost. Tudi delodajalci se strinjajo, da je delo med študijem dragocena izkušnja za prvo zaposlitev. Na ta način si lahko študenti po študiju zagotovijo možnost izbire med privlačnejšimi, raznolikimi, inovativnimi in tudi bolje plačanimi delovnimi mesti.

2. Pravice in prednosti za dijaka ali študenta

 • Priznavanje pokojninske dobe
  Vsa nakazila od 1. februarja 2015 naprej so osnova za priznavanje pokojninske dobe, ki se preračunava na podlagi bruto zneska na napotnici. V enem letu se študentu lahko prizna največ 12 mesecev pokojninske dobe.
 • Minimalna urna postavka
  V skladu z odredbo MDDSZEM se 1. aprila 2018 minimalna urna postavka zviša iz 4,61 € bruto na 4,73 € bruto.
 • Prostor za preizkus različnih del
  Malo je ljudi, ki si želijo opravljati nek poklic že od malega. Študentsko delo nudi mladim idealni poligon za spoznavanje različnih del in s tem oblikovanje mladega človeka za poklic, ki ga bo opravljal z veseljem in strastjo.
 • Beleženje vseh izkušenj
  Izkušnje, ki jih dijaki in študenti pridobijo med šolanjem so zabeležene in prav pridejo takrat, ko študent išče zaposlitev, saj si lahko dokument natisne ali shrani ter priloži k svojemu življenjepisu.
 • Večja samostojnost
  Pri delu se mladi srečajo s situacijami, ki jim niso poznane in se veliko naučijo o delovnem procesu, delovnih nalogah, komuniciranju, odnosih... Hkrati postanejo tudi finančno samostojnejši in se učijo ravnanja z denarjem.

3. Urne postavke

Trenutno je povprečna urna postavka 5,7 € bruto oz. 4,82 € neto in se tudi razlikuje glede na regijo oz. vrsto dela. Najbolje plačana dela so:

 • poučevanje, inštrukcije od 9,78 €/bruto dalje,
 • vaditelji/trenerji plavanja od 10,16 €/h bruto dalje,
 • računalništvo in programiranje od 8,54 €/h bruto dalje,
 • selitve od 7,06 €/h bruto dalje.

Najmanj plačana dela so po urni postavki 4,73 €/h bruto (zakonsko predpisana najnižja urna postavka – ZUJF-C), običajno gre za naslednja dela: delo v proizvodnji/skladišču, pakiranje, deklariranje, polnenje polic.

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.


Logo EKP socialni sklad SLO    logo mddsz center