Novice

Aktualno

200 zaposlitev mladih na področju socialnovarstvenih storitev

V Sloveniji se že nekaj časa soočamo s pomanjkanja nekaterih profilov delavcev (npr. bolničarji, socialni oskrbovalci, kuharski pomočniki). Z namenom vsaj delne rešitve navedenega problema, se je družba DEOS, kot prijavitelj, v sodelovanju s Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo Postojna in CPU - Centrom za poslovno usposabljanje, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, uspešno prijavila na Javni razpis za sofinanciranje inovativnih projektov za zaposlovanje mladih za leti 2018-2019 Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V okviru projekta bodo tako v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za zaposlovanje usposobili 200 brezposelnih mladih za zgoraj navedene deficitarne poklice in jim pomagali pri iskanju zaposlitve.


Preberi več

Vabilo na konferenco ob predstavitvi rezultatov mednarodne raziskave EVROŠTUDENT VI

Vabljeni na konferenco ob predstavitvi rezultatov mednarodne raziskave EVROŠTUDENT VI (2016 - 2018) - Socialni in ekonomski pogoji življenja študentov v Evropi - v kateri je sodelovala tudi Slovenija. Na konferenci bodo predstavili mednarodne rezultate raziskave EVROŠTUDENT VI in ključne izsledke raziskave v Sloveniji. Nekaterim ugotovitvam se bodo posvetili v treh tematskih delavnicah:


Preberi več

Mreženjski dogodek v okviru projekta RCDDL: »Kako Uber, UpWork in influencerji spreminjajo trg dela? Aktualni izzivi na trgu (dostojnega) dela.«

E-Študentski Servis je 8.11.2018 v okviru projekta Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL) organiziral mreženjski dogodek.

Nove oblike dela, še zlasti delo prek spletnih platform, prinašajo veliko novosti na slovenski trg dela. Na dogodku smo odprli vprašanja o tem, kakšni so delovnopravni izzivi dela prek spletnih platform, kakšne so izkušnje tistih, ki se takšnega dela lotevajo, kaj pravijo raziskave in kako bi se morali na te oblike pripraviti. Med primeri, o katerih smo govorili, so spletne platforme kot so Uber, UberEats, Deliveroo, Foodora, Beeping, Upwork, TaskRabbit, MechanicalTruck in TAIA.

View the embedded image gallery online at:
https://www.dostojnodelo.eu/aktualno/novice#sigFreeId39e7b05686

Uvodoma je dr. Valentina Franca predstavila delovnopravne izzive dela prek spletnih platform. V osnovi platforme povezujejo večjo skupino delavcev s posameznimi uporabniki (strankami) z namenom opraviti neko storitev prek spleta ali v fizičnem svetu brez obveznosti po dolgoročnem sodelovanju. Veliko ljudi te platforme že uporablja za delo na zahtevo (on-demand work) in množično delo (crowd-work), kot je na primer dostava hrane, čiščenje, prevajanje in podobno. Prav tako pa obstaja tudi delo prek spletnih socialnih omrežij, kjer t.i. influencerji promocijsko prikazujejo produkte in prejmejo za tovrstno delo plačilo. Dr. Franca je razložila, v čem se delo prek spletnih platform razlikuje od delovnega razmerja, kako je z delovnopravnim varstvom posameznikov, ki tako opravljajo delo, ter v katerih primerih gre za delo na črno.

Gospod Damjan Mašera iz Ministrstva za delo je povedal, kakšne raziskave pripravljajo na tem področju ter kako naslavljajo te izzive. Matija Kovač, soustanovitelj prevajalske spletne platforme TAIA (https://taia.io/), je predstavil delovanje spletnih platform v praksi ter opisal, kako v njihovem podjetju sodelujejo z izvajalci ter s strankami. Sanja Leban Trojar, ki skupaj z možem upravlja zelo uspešen Instagram profil @igslovenia, je opisala, kako delovanje poteka s strani izvajalca, hkrati pa je poudarila tudi sindikalni vidik tovrstnega dela. Na koncu se je razvila živahna razprava, podkrepljena s vprašanji in komentarji iz občinstva.

Na dogodku sta primere dobre prakse sodelovanja z zaposlenimi orisali tudi predstavnici mednarodno uspešnega tehnološkega podjetja Cosylab, Urška Jarc in Manca Müller. Slednja je bila s strani projekta RCDDL izbrana tudi za promotorko dostojnega dela.

Mesec zdravja 05.09. - 05.10.2018

Zdravo delovno okolje za zdrav vsakdan.

Sanjate o masaži na delovnem mestu?
Je čas, da rečete stresu adijo in postanete bolj »na izi«?
Še znate vzpostaviti dober stik sami s seboj in ukrotiti viharje v glavi?

V sklopu Meseca zdravja vam je na voljo več kot 50 različnih brezplačnih športnih in wellness aktivnosti ter delavnic, kjer bodo spodbujali zavedanje o zdravem načinu življenja predvsem znotraj zaposlitvenega okolja. Več informacij in prijave na: vitalno-podjetje.si


Priložnost za mlade iskalce zaposlitve

Pridružite se Zavodu Ypsilon na tokratnem »Made with Y izobraževanju«, ki ga namenjajo vsem mladim iskalcem zaposlitve, starim od 16 od 29 let, ki želijo izvedeti več in se preizkusiti v vlogah trenerja, moderatorja in coacha. Izobraževanje bo potekalo od 27. do 31. avgusta 2018, v prostorih ABC Huba (spodnja etaža Emporiuma, BTC City, Ljubljana).
URNIK PROGRAMA: https://madewithy.si/trener-moderator-coach/.
Prijave: https://madewithy.si/trener-moderator-coach.


 

Podkategorije

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.


Logo EKP socialni sklad SLO    logo mddsz center