Novice

Aktualno

Pomembne novosti za družine

S 1. septembrom 2021 se ponovno uvaja brezplačni vrtec za drugega otroka iz iste družine, ki je hkrati v vrtcu s starejšim otrokom kot tudi za tretjega in vsakega nadaljnjega otroka iz iste družine, ne glede na to, ali bo v vrtec vključen hkrati s svojim sorojencem. Obveznost plačila vrtca je opredeljena v Zakonu o vrtcih.

Po Zakonu o delovnih razmerjih od leta 2019, obema staršema pripada pravica do plačane obveznosti z dela pri spremstvu učenke oziroma učenca prvega razreda na prvi šolski dan.

Več informacij na povezavi: https://www.gov.si/novice/2021-08-24-spremstvo-prvosolca-na-prvi-solski-dan-in-pomembne-novosti-za-druzine/


Javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice 2021/2022

Objavljen je javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2021/2022. Štipendije bodo namenjene dijakom, ki se bodo izobraževali za deficitarne poklice, ki jih na trgu dela primanjkuje, saj je povpraševanje delodajalcev večje kot je izobraženega kadra. Vloge bodo sprejemali do 24.9.2021.

Več o letošnjem naboru deficitarnih poklicev in pogojih za pridobitev štipendije si preberite tukaj: https://www.srips-rs.si/vsi-razpisi/razpis/javni-razpis-za-dodelitev-stipendij-za-deficitarne-poklice-za-solsko-leto-20212022-308-jr


Povračilo nadomestila plače za skrajšani delovni čas

V skladu z ukrepi PKP9 je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, posodobilo pojasnilo glede povračila nadomestila plače za skrajšan delovni čas. Ukrep povračila nadomestila plače za skrajšani polni delovni čas velja od 1. julija 2021 do 30. septembra 2021, z možnostjo podaljšanja s sklepom vlade, vendar ne dlje kot do 31. decembra 2021.

Več na povezavi: https://www.zds.si/sl/o-zds/novice/posodobljena-pojasnila-glede-povracila-nadomestila-place-za-skrajsani-delovni-cas/


Delavnice ZAVZETI ASI

V mesecu septembru in oktobru 2021, bodo v sklopu projekta Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile, organizirane brezplačne delavnice z namenom povzemanja ključnih vsebin s področja razvoja in upravljanja starejših zaposlenih. Delavnice so odlična priložnost za vse, ki želijo spoznati primere dobrih praks, delati na konkretnih primerih in postati Glasnik razvoja starejših zaposlenih. Prijave zbirajo do 5. septembra 2021.

Okvirni program delavnic si lahko ogledate tukaj: https://www.srips-rs.si/sklad/novice/dogodek/15-921-10-2021-cikel-delavnic-zavzeti-asi


Platformsko delo

Delo preko digitalnih spletnih platform ali aplikacij nenehno narašča in postaja vse bolj del našega vsakdana. V mesecu juliju je na temo platformskega dela potekala delavnica na kateri so ministri za delo iz Slovenije, Francije, Portugalske in Nemčije ter evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice v dialogu z predstavniki ameriškega ministrstva za delo in ostalimi deležniki, razpravljali o izzivih platformskega dela.

Kaj so poudarili si lahko preberite na povezavi -->klik<--


V veljavi je PKP9

Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUPGT) med drugim prinaša:
• podaljšanje ukrepa povračila nadomestila plače za skrajšani delovni čas in sicer do 30.9.2021;
• sofinanciranje regresa za določene dejavnosti (gostinstvo, turizem, šport in kultura);
• povračilo stroškov organizatorjem dogodkov;
• podaljšanje veljavnosti osebnih izkaznic;
• bone za vse s stalnim prebivališčem v RS, ki jih bo tokrat mogoče uporabiti za nastanitveno dejavnost, poleg tega pa še za vrsto drugih (gostinske, športne in kulturne dejavnosti, pa za obisk sejmov in srečanj, kinematografov, botaničnih in živalskih vrtov, za nakup knjig ali najem športne opreme).

Več na povezavi -->rtvslo.si<--


Perfekcionizem na delovnem mestu

Vas zanima kaj je perfekcionizem? Kako nastane in kako vpliva na odnose in timsko delo? Kako vpliva na učinkovitost pri delu in kako vpliva na samo vodenje?

V sklopu Kompetentne Slovenije bo v mesecu avgustu organizirana delavnica, na kateri bo mag. Ana Šušteršič spregovorila o perfekcionizmu na delovnem mestu. Namen delavnice bo spregovoriti o tem kako razumeti perfekcionizem v delovnem okolju in kako prepoznati perfekcionizem in ljudi, ki imajo to osebnostno potezo.

Delavnica bo potekala 18. avgusta, od 10. do 14. ure.

Več o prijavi na povezavi: https://www.srips-rs.si 


CEIPI poletna šola v Strasbourgu

Center za mednarodne študije intelektualne lastnine v mesecu juniju in juliju organizira poletno šolo z naslovom Intelektualna lastnina v Evropi. Potekala bo od 28. junija do 9. julija 2021, preko spleta.

Več informacij na: https://kc.uni-lj.si


Izgorelost v času epidemije

Združenje delodajalcev Slovenije v okviru projekta Regijsko stičišče za dostojno delo Celje, organizira brezplačno delavnico na temo izgorelosti v času epidemije. Namen delavnice je spregovoriti o problemu izgorelosti z vidika epidemije, ki je v naša življenja prinesla ogromne stiske in mnoge potisnila na rob.

Vabljeni vsi tisti, ki pri sebi ali pri sodelavcih opažate, da ste na robu izčrpanosti in bi si želeli pomagati in vsi tisti, ki si o tem želite izvedeti kaj več, kako izčrpavamo naše telo in energijo ter kako to preprečiti. Delavnica je namenjena vsem, ki želijo ozavestiti problem prekomernega dela in želijo poskrbeti zase.

Delavnica bo potekala 7.julija, od 9.00 do 11.00, preko aplikacije Zoom.

Več o delavnici na spodnji povezavi: https://www.zds.si/sl/dogodki/izgorelost-v-casu-epidemije/


Zdravo delovno okolje 2020-2022: Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skupaj s Športno unijo Slovenije v podporo evropski kampanji Zdravo delovno okolje 2020-2022: Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta (https://healthy-workplaces.eu/sl), organizira brezplačno spletno delavnico z naslovom: "Omilimo posledice dolgotrajnega sedenja na delovnem mestu z aktivnimi odmori". Delavnica bo potekala 10. junija 2021, med 9. in 11. uro.

Več informacij na: https://zdops.si/2021/05/20/spletna-delavnica-omilimo-posledice-dolgotrajnega-sedenja-na-delovnem-mestu-z-aktivnimi-odmori/ 


Slovenski kadrovski kongres 2021

Jeseni 2021 se bo odvijal slovenski kadrovski kongres, odlikovan s strani vrhunskih HR strokovnjakov, novih HR zgodb in dobrih praks, svežih HR receptov in aktualnih okroglih miz. Kongres je v celoti namenjen HR strokovnjakom, kadrovskim managerjem, odgovornim za izobraževanje in razvoj zaposlenih ter drugim kadrovskim strokovnjakom v organizacijah javnega in zasebnega sektorja.

9. in 10. september, Avditorij Portorož

Več o kongresu na: https://skkongres.si/


Podkategorije

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.


Logo EKP socialni sklad SLO    logo mddsz center