Novice

Aktualno

Kaj prinaša predlog spremembe zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-1)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-1), ki med drugim na novo opredeljuje pojem delavca in predvideva podrobnejše vodenje evidenc o izrabi delovnega časa. Sprememba zakona s širšo definicijo delavca vpliva tudi na področje študentskega dela in vodenja evidenc delovnega časa, največ vprašanj pa imajo podjetja, ki zaposlenim omogočajo fleksibilen delovni čas in/ali delo na daljavo.
Deležnike pozivajo, da do 27. avgusta posredujejo pripombe na predlog novele zakona na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
Več informacij: https://www.domovina.je/golobova-vlada-bi-uvedla-obvezno-stempljanje-podjetniki-se-drzijo-za-glavo-to-so-prezivete-metode2/ 


ŠOS objavil pregled stanja na področju študentskega dela za leto 2020/21

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so pripravili pregled stanja na trgu študentskega dela v študijskem letu 2020/2021. Na podlagi letnega poročila Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter letnih poročil koncesionarjev za posredovanje začasnih in občasnih del dijakov in študentov (študentskih del), predstavljajo kratek povzetek o trgu študentskega dela v letu 2021. Po izjemnem nihanju trga v “koronskem” letu 2020 se je stanje v letu 2021 nekoliko stabiliziralo, še bolj pa je to pričakovati v letu 2022.
Več informacij: https://www.soum.si/izboljsanje-stanja-na-trgu-studentskega-dela/ 


Hitrejši vstop mladih na trg dela

Zavod RS za zaposlovanje je objavil javno povabilo delodajalcem za izvedbo programa »Hitrejši vstop mladih na trg dela«, s čimer želijo brezposelnost mladih dodatno zmanjšati ter hkrati spodbuditi zaposlovanje za nedoločen čas in dodatno usposabljanje. Subvencije za zaposlitev brezposelnih mladih za nedoločen čas za delodajalce, ki bodo izbrani na javnem povabilu, znašajo od 5.400 do največ 8.820 EUR.
Več informacij: https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/hitrejsi-vstop-mladih-na-trg-dela-4 


Zaključna konferenca: »(ZA)misel prihodnosti kariernega razvoja MLADIH«

v četrtek, 25. avgusta 2022, bo v okviru projekta "VšečKAM in GREM - karierni center za mlade" potekala zaključna strokovna konferenca, ki je namenjena ravnateljem, pedagoškim delavcem osnovnih in srednjih šol, kariernim svetovalcem nevladnih organizacij in javnih/zasebnih zavodov, ki pokrivajo delo z otroki in mladostniki na področju karierne orientacije. Konferenca bo potekala na lokaciji Celjski sejem, Dečkova cesta 1, 3000 Celje, od 10.00 do 14.00 ure. Dogodek je BREZPLAČEN.
Prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfdAeM98-QWNa0sHHUSkDS3enGM_fNg0jFnAKMh_HK9RiQo1A/viewform.

Priponka: programa zaključne konference (.pdf) 


Zaključna konferenca projekta POLET: »Poskrbimo DANES za aktiven in zdrav JUTRI«

Združenje delodajalcev Slovenije vabi na konferenco o aktivnem in zdravem staranju zaposlenih, ki jo organizirajo ob zaključku projekta POLET. V prvem delu bo govora o trgu dela, trendih upokojevanja, (zakonodajnih) spremembah, ki se nam obetajo ter aktivnem in zdravem staranju ob predpostavki podaljševanja delovne dobe. Sledila bo razprava z različnimi deležniki. Konferenca bo potekala 15. septembra 2022 v Thermani Laško.
Več informacij in prijave: https://www.zds.si/sl/dogodki/poskrbimo-danes-za-aktiven-in-zdrav-jutri/


ZAPOSLOVANJE TUJCEV – posvet in okrogla miza

Na GZS želijo celovito nagovoriti problematiko zaposlovanja tujcev in zainteresiranim slovenskim podjetjem podati uporabno informacijo o trenutnem stanju in perspektivah za njegovo izboljšanje. Ob koncu dogodka bo potekala okrogla miza s predstavniki različnih ministrstev in Zavodom RS za zaposlovanje.
Dogodek bo v četrtek, 14. julija 2022, ob 9.30 na GZS.

Kotizacije ni. Prijave in več informacij na: https://www.gzs.si/Dogodki/14-07-2022/zaposlovanje-tujcev--posvet-in-okrogla-miza  


POSTANI SPREMEBA – KARIERNI TABOR ZA DIJAKE

Mreža KROJ organizira karierni tabor, ki bo potekal med 21. in 23. avgustom 2022 v Mladinskem kulturnem centru Hiša mladih v Ajdovščini. Namenjen je dijakom, ki bi radi združili prijetno s koristnim in v dobri družbi spoznavali sebe, svoje interese ter ugotavljali, kakšna bo njihova karierna prihodnost. Seveda bo poskrbljeno tudi za zabavo in ohladitev v reki. Kotizacija: 30 € vključuje nastanitev, prehrano in vse aktivnosti.

Prijave in več informacij na: https://mlad.si/blog 


DELODAJALCI POZOR - od 1. septembra dalje bo OBVEZNA ELEKTRONSKA PRIJAVA nezgod in poškodb pri delu

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v sodelovanju z Inšpektoratom RS za delo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ter Ministrstvom za javno upravo uvaja elektronsko vlaganje Prijav nezgod in poškodb pri delu. Prijava nezgode-poškodbe pri delu trenutno še poteka na obrazcu ER-8, od vključno 1. 9. 2022 dalje pa bo moral delodajalec nezgodo in poškodbo pri delu prijaviti elektronsko prek portala SPOT. Več informacij: https://www.zds.si 


Višji zneski neobdavčene višine kilometrine prevoza na delo in z dela ter na službenem potovanju

Po spremembi Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja se višina, do katere se povračilo stroškov prevoza na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo, zvišuje z 0,18 EUR za kilometer prevožene poti na 0,21 EUR za kilometer prevožene poti. Prav tako se zvišuje povračilo stroškov prevoza na službenem potovanju, ki se ne všteva v davčno osnovo, in sicer z 0,37 EUR za kilometer prevožene poti na 0,43 EUR za kilometer prevožene poti. Spremembi se začneta uporabljati za povračila stroškov prevoza na delo in z dela oziroma za povračila stroškov prevoza na službenem potovanju za julij 2022. 


Spremenjen seznam poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela

Od 01.07.2022 do 31.12.2022 velja sprememba Odredbe o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni odvisna od stanja na trgu dela (Ur. l. RS, št. 88/2022).
Delodajalci lahko brez preverjanja izpolnjevanja omenjenega pogoja v posameznem koledarskem letu zaposlite največ 100 tujcev v navedenih poklicih:

• varilec (koda 7212);
• voznik težkih tovornjakov in vlačilcev (koda 8332);
• orodjar (koda 7222);
• elektroinštalater (koda 7411);
• tesar (koda 7115);
• kuhar (koda 5120);
• elektromehanik (koda 7412);
• zidar (koda 7112);
• monterji in serviser vodovodnih, plinskih inštalacij in naprav (koda 7126);
• livar (koda 7211);
• strugar (koda 7223);
• mesar (koda 7511) in
• bolničar in negovalec v zavodih (koda 5321).

 

Vir: https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/spremenjen-seznam-poklicev-v-katerih-zaposlitev-tujca-ni-vezana-na%20trg-22 


Podkategorije

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.


Logo EKP socialni sklad SLO    logo mddsz center