Novice

Aktualno

Napovedi delodajalcev za drugo polovico leta 2020

Trg dela se v zadnjih mesecih intenzivno spreminja. Glede na aktualne razmere delodajalci napovedujejo 0,2-odstotni upad zaposlenosti do konca leta. Največ jih ocenjuje, da bi se v primeru ponovne epidemije in podobnih ukrepov kot spomladi njihovo poslovanje skrčilo v manjšem obsegu, zaposlenost pa ostala nespremenjena. Več na https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/kaksne-so-napovedi-delodajalcev-za-drugo-polovico-leta-2020 


Službi naproti

Pridruži se ZavoduYpislon na interaktivnih spletnih delavnicah. Prav vsaka vsebuje vsebine, ki zagotavljajo, da svojo profesionalno prihodnost vzameš v lastne roke in storiš vse v svoji moči, da si zagotoviš uspeh na trgu dela. Vse s podporo mlade ekipe Zavoda Ypsilon, katerih poslanstvo je olajšati tvoj prehod iz izobraževanja na trg dela. Delavnice potekajo preko ZOOMa, zato se jih lahko udeležiš kjerkoli si med poletjem. Prijave in informacije na http://ypsilon.si/y-business-sluzbi-naproti/  


Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19

V veljavo je stopil Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV) objavljen v Uradnem listu RS (PKP4). Zakon podaljšuje ukrep delnega nadomestila plač za mesec julij z možnostjo podaljšanja do konca septembra. Delodajalci že lahko oddajo ustrezno vlogo na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje (portal za delodajalce). Več na: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2020-01-1831/zakon-o-interventnih-ukrepih-za-pripravo-na-drugi-val-covid-19-ziupdv 


Dodatni odgovori na Vprašanja glede 20.a. člena in Uredbe

Združenje delodajalcev Slovenije je objavilo pojasnila Ministrstva za finance v zvezi s tolmačenjem 20.a člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP). Tolmačenje rešuje dileme, ki so v praksi nastale pri izvajanju zakona.

Več na povezavi: https://www.zds.si/sl/o-zds/novice/dodatni-odgovori-na-vprasanja-glede-20-a-clena-in-uredbe/


Brezplačne Excel delavnice za mlade in iskalce zaposlitve se začnejo 16. junija 2020

V mesecu juniju in juliju je Simbioza Genesis, socialno podjetje pripravilo različne delavnice Excel.
Delavnice so namenjene dijakom, študentom, aktivnim iskalcem zaposlitve in zaposlenim oziroma vsem, ki želite pospešiti in poenostaviti delo s podatki in preglednicami. Udeležba na delavnicah, ki bodo potekale v Simbioza BTC City Lab je brezplačna za mlade v starosti od 15. do 29. let in brezposelne! Za vse ostale je cena udeležbe na posamezni delavnici 10 EUR.

Prijave in več informacij: https://www.simbioza.eu/sl/2019/novice/mesec-ms-office-excela


Napotitev na čakanje na delo doma ter Odredba na delo s skrajšanim delovnim časom in hkrati delna napotitev čakanja na delo

Na spletni strani ZDS sta objavljena dva nova obrazca, ki so jih na odlagi ZIUOOPE pripravile strokovne službe Združenja delodajalcev Slovenije:
- Napotitev na čakanje na delo doma
- Odredba na delo s skrajšanim delovnim časom in hkrati delna napotitev čakanja na delo
Več na: https://www.zds.si/sl/baza-znanja/koronavirus-kljucne-informacije-za-delodajalce


Posnetek webinarja o razvoju starješih zaposlenih v podjetjih

V kolikor ste zamudili webinar »Zakaj je vodja tropa vedno najstarejši«, vas Javni Zavod Cene Štupar – CILJ vabi k ogledu posnetka.
Spoznali boste katere so prednosti starejših zaposlenih, kaj pomenijo za podjetje in zakaj je pomembno vanje vlagati. Govorili bomo o naših izkušnjah z motivacijo za njihov osebni in poklicni razvoj.

Posnetek si lahko ogledate na: https://www.cene-stupar.si/sl/dogodki/zakaj-je-vodja-tropa-vedno-nastarejsi


Kako se bodo v prihodnjem šolskem letu dodeljevale Zoisove štipendije?

Kljub izrednim razmeram v šolstvu kandidati za dodelitev ali nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije ne bodo oškodovani, saj je 1. junija 2020 začel veljati Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19, ki prinaša tudi spremembe na področju štipendiranja.

Več na:
https://sio.si/…/za-zoisovo-stipendijo-zadosca-izjemni-dos…/ in
https://www.gov.si/…/2020-06-08-informacija-v-zvezi-z-izva…/


Zanimivi brezplačni webinarji

Gospodarska zbornica Slovenije je tudi pripravila kup zanimivih brezplačnih spletnih predavanj, okroglih miz in pogovorov s strokovnjaki. Teme so zelo raznolike, od zagotavljanja likvidnosti podjetij v času krize do učinkovite komunikacije, uporabe umetne inteligence do premagovanja strahu in izvedbe predstavitve v Zoomu v angleškem jeziku.
Več na: https://www.gzs.si/Dogodki


Iz prve roke o študijih

Na portalu MestoMladih.si so pripravili sklop mnenj absolventov, študentov 2. in 3. stopnje fakultet ter visokih šol po Sloveniji; da bi vam pomagali pri odločitvi o vpisu na podiplomski študij in na pravi študijski program.

Več na: https://www.mestomladih.si


Podkategorije

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.


Logo EKP socialni sklad SLO    logo mddsz center