Dogodki

Dogodki

Mreženjski dogodek: »Minimalna plača – Nuja ali zlo«

Svet gorenjskih sindikatov v okviru projekta RCDDL organizira mreženjski dogodek: »Minimalna plača – Nuja ali zlo?«,  ki bo v četrtek, 17. oktobra 2019 ob 9. uri v prostoru RCDDL, na sedežu Združenja delodajalcev Slovenije, Dimičeva ulica 9, Ljubljana. V okviru dogodka bomo predstavniki delavcev in delodajalcev razpravljali o pomenu, izzivih ter posledicah, ki jih predstavlja in prinaša, kmalu spremenjena minimalna plača. Vabljeni, da se nam pridružite. Prijave, do zasedbe prostih mest na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  s pripisom: prijava na dogodek: »Minimalna plača – Nuja ali zlo?«.


Preberi več

Mreženjski dogodek: Vrednotnice in osebno dopolnilno delo.

VREDNOTNICE IN OSEBNO DOPOLNILNO DELO.
PREDSTAVITEV OSEBNEGA DOPOLNILNEGA DELA, AKTUALNIH IZZIVOV IN IZKUŠENJ.

e-Študentski Servis skupaj z Združenjem delodajalcev Slovenije (ZDS) in Svetom gorenjskih sindikatov (SGS) organizira mreženjski dogodek v okviru projekta »Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL)«. Dogodek na katerem bomo predstavili in pokomentirali osebno dopolnilno delo na podlagi vrednotnic bo potekal v ponedeljek, 14. 10. 2019, med 13:00 in 15:15 na Dimičevi 9 v Ljubljani.

Uvodoma bosta strokovnjakinji Ana Marija Pavlovič in Bogdana Rejc iz podjetja Data predstavili sistem opravljanja dela z vrednotnicami. Sledila bo diskusija s predstavnikoma Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in AJPES-a, pravnico in podjetniško svetovalko iz podjetja Data in dijakinjo Majo Kosi, ki je s pomočjo vrednotnic postala »podjetnica« s svojo spletno trgovino in več kot tisoč sledilci na socialnih omrežjih. Mreženjski dogodek se bo zaključil z mreženjem ob kavici in prigrizkih ter z diskusijo udeležencev dogodka z gosti.

S spreminjanjem trga dela se pojavljajo tudi nove oblike dela, ki jih narekuje staranje prebivalstva ter ekonomske razmere. Zakaj se je sploh pojavila potreba po prenovi sistema osebnega dopolnilnega dela in kako se razlikuje od prejšnjega sistema? Kdo spremlja učinke in kakšni so? Kdo skrbi za nadzor, kako se izvaja? Kako bi izboljšali, poenostavili sistem? To je le nekaj vprašanj, na katera bomo skušali podati odgovore na prihajajočem dogodku.

PREDVIDEN PROGRAM DOGODKA:
12:50 – 13:00: Prihod udeležencev

13:00 – 13:15: Uvodni pozdrav s strani organizatorja in predstavitev projekta RCDDL:

Maruša Goršak, e-Študentski Servis

13:15 – 13:45: Uvod v razpravo: »Predstavitev področja«:

Ana Marija Pavlovič, pravnica in Bogdana Rejc, podjetniška svetovalka, Data d.o.o.

13:45 – 14:45: Okrogla miza o izzivih in priložnostih na področju opravljanja osebnega dopolnilnega dela:

Damjan Mašera, vodja Sektorja za delovna razmerja in druge oblike dela, Direktorat za delovna razmerja in pravice iz dela na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Tanja Žnidarko in Sandi Škufca, Sektor za registre in evidence podatkov, AJPES
Ana Marija Pavlovič, pravnica, Data
Bogdana Rejc, podjetniška svetovalka, Data
Maja Kosi, dijakinja, ki svojo dejavnost opravlja prek vrednotnic
• moderira: Urška Valjavec, novinarka

14:45 – 15:15: Komentarji in vprašanja občinstva, priložnost za mreženje ob pogostitvi

Prijave:
Zaradi omejitve števila udeležencev je obvezna prijava na povezavi: -->prijava<--

Mreženjski dogodek bo izveden v okviru projekta »Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL)«.

nalozbo-financirata

Delavnica: Regres za letni dopust v letu 2019 (13. junij)

Ob izplačilu regresa za letni dopust se delodajalcem vsako leto zastavljajo vprašanja, letos še nekoliko več, ker sta se spremenila Zakon o dohodnini in Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Spremembe obeh zakonov se nanašajo na oprostitev plačila dohodnine in prispevkov za socialno varnost, in sicer do višine 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji.


Preberi več

Plačni model v zasebnem sektorju in minimalna plača

Kako zagotoviti enostaven prehod na nov plačni sistem v letu 2020?

»Januarja 2020 bo začela veljati sprememba Zakona o minimalni plači. Poleg višjega zneska minimalne plače se bo spremenila tudi njena definicija. Delodajalci bodo morali iz zneska minimalne plače izključiti vse dodatke, delovno in tudi poslovno uspešnost. Delodajalci zato opozarjajo na očitno povečanje stroška dela in se upravičeno sprašujejo, kako naprej.


Preberi več

Varstvo osebnih podatkov v delovnem razmerju

Svet gorenjskih sindikatov, v okviru projekta RCDDL, organizira brezplačno delavnico z vedno aktualno temo: »Varstvo osebnih podatkov v delovnem razmerju«, ki je namenjena vsem, ki bi se radi prepričali ali je v vašem delovnem okolju storjeno vse, da so vaši osebni podatki ustrezno zaščiteni. Prav tako se boste imeli priložnost seznaniti z vašimi obveznostmi glede varovanja osebnih podatkov ter prepoznavanjem morebitnih kršitev pravice do zasebnosti v delovnem razmerju. Delavnico bo vodila Špela Bašar, univ.dipl.prav. iz Zavoda 4Lune, so.p..

Program:
• predstavitev temeljnih pojmov s področja delovnega prava in s področja varstva osebnih podatkov
• dolžnosti in pravice delavca v zvezi z varstvom osebnih podatkov
• obveznosti in legitimni interesi delodajalca v zvezi z varstvom osebnih podatkov
• prepoznavanje morebitnih kršitev pravice do zasebnosti v delovnem razmerju in kako ravnati v primeru kršitve

Termin: četrtek, 16. maja od 9:00 do 11:00
Lokacija: prostori Regijskega centra za dostojno delo, na Dimičevi 9 v Ljubljani
Prijave do zasedbe prostih mest na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., zadeva: prijava na delavnico RCDDL »Varstvo osebnih podatkov v delovnem razmerju«.

Več o delavnici Varstvo osebnih podatkov.pdf

Ali je vaš akt o sistemizaciji dela uporaben? (delavnica s publikacijo)

Pri delodajalcih je odnos med delavci in delodajalci urejen z različnimi pravnimi akti. Eden med njimi je tudi akt o sistemizaciji dela (delovnih mest/vrste dela), ki določa, rečeno zelo poenostavljeno, kakšno delo se na posameznem delovnem mestu opravlja in kakšni so pogoji za njegovo zasedbo.

Dr. Aleksej Janez Cvetko, vrhovni sodnik, trdi, da je sistemizacija eden najbolj kompliciranih instrumentov organiziranja podjetja.

Večina slovenskih podjetij ima akt o sistemizaciji dela, strokovnjaki pa zatrjujejo, da je resnično uporabnih manj kot 3 %. Če bi želeli izvedeti kako oblikovati ta akt, da bo imel praktično vrednost in vam bo v pomoč pri nadaljnjem delu, se nam pridružite. Da bo delavnica res dosegla svoj namen, predlagamo, da vaša vprašanja na to temo predhodno posredujete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Odgovore vam bo na delavnici posredovala mag. Slavi Pirš, Vodja oddelka za prejemke iz delovnih razmerij.

Preberi več

Plačni model v zasebnem sektorju in minimalna plača

Kako zagotoviti enostaven prehod na nov plačni sistem v letu 2020?

»Januarja 2020 bo začela veljati sprememba Zakona o minimalni plači. Poleg višjega zneska minimalne plače se bo spremenila tudi njena definicija. Delodajalci bodo morali iz zneska minimalne plače izključiti vse dodatke, delovno in tudi poslovno uspešnost. Delodajalci zato opozarjajo na očitno povečanje stroška dela in se upravičeno sprašujejo, kako naprej.

Socialni partnerji imajo namen skleniti socialni sporazum, splošno kolektivno pogodbo za gospodarske dejavnosti in sprejeti nov plačni model. Je možno, da bodo ti dokumenti delodajalce rešili pred finančnimi težavami, ki jim grozijo iz naslova nove definicije minimalne plače?

Preberi več