Dogodki

Dogodki

Delavnica: Regres za letni dopust v letu 2019 (13. junij)

Ob izplačilu regresa za letni dopust se delodajalcem vsako leto zastavljajo vprašanja, letos še nekoliko več, ker sta se spremenila Zakon o dohodnini in Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Spremembe obeh zakonov se nanašajo na oprostitev plačila dohodnine in prispevkov za socialno varnost, in sicer do višine 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji.


Preberi več

Plačni model v zasebnem sektorju in minimalna plača

Kako zagotoviti enostaven prehod na nov plačni sistem v letu 2020?

»Januarja 2020 bo začela veljati sprememba Zakona o minimalni plači. Poleg višjega zneska minimalne plače se bo spremenila tudi njena definicija. Delodajalci bodo morali iz zneska minimalne plače izključiti vse dodatke, delovno in tudi poslovno uspešnost. Delodajalci zato opozarjajo na očitno povečanje stroška dela in se upravičeno sprašujejo, kako naprej.


Preberi več

Varstvo osebnih podatkov v delovnem razmerju

Svet gorenjskih sindikatov, v okviru projekta RCDDL, organizira brezplačno delavnico z vedno aktualno temo: »Varstvo osebnih podatkov v delovnem razmerju«, ki je namenjena vsem, ki bi se radi prepričali ali je v vašem delovnem okolju storjeno vse, da so vaši osebni podatki ustrezno zaščiteni. Prav tako se boste imeli priložnost seznaniti z vašimi obveznostmi glede varovanja osebnih podatkov ter prepoznavanjem morebitnih kršitev pravice do zasebnosti v delovnem razmerju. Delavnico bo vodila Špela Bašar, univ.dipl.prav. iz Zavoda 4Lune, so.p..

Program:
• predstavitev temeljnih pojmov s področja delovnega prava in s področja varstva osebnih podatkov
• dolžnosti in pravice delavca v zvezi z varstvom osebnih podatkov
• obveznosti in legitimni interesi delodajalca v zvezi z varstvom osebnih podatkov
• prepoznavanje morebitnih kršitev pravice do zasebnosti v delovnem razmerju in kako ravnati v primeru kršitve

Termin: četrtek, 16. maja od 9:00 do 11:00
Lokacija: prostori Regijskega centra za dostojno delo, na Dimičevi 9 v Ljubljani
Prijave do zasedbe prostih mest na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., zadeva: prijava na delavnico RCDDL »Varstvo osebnih podatkov v delovnem razmerju«.

Več o delavnici Varstvo osebnih podatkov.pdf

Plačni model v zasebnem sektorju in minimalna plača

Kako zagotoviti enostaven prehod na nov plačni sistem v letu 2020?

»Januarja 2020 bo začela veljati sprememba Zakona o minimalni plači. Poleg višjega zneska minimalne plače se bo spremenila tudi njena definicija. Delodajalci bodo morali iz zneska minimalne plače izključiti vse dodatke, delovno in tudi poslovno uspešnost. Delodajalci zato opozarjajo na očitno povečanje stroška dela in se upravičeno sprašujejo, kako naprej.

Socialni partnerji imajo namen skleniti socialni sporazum, splošno kolektivno pogodbo za gospodarske dejavnosti in sprejeti nov plačni model. Je možno, da bodo ti dokumenti delodajalce rešili pred finančnimi težavami, ki jim grozijo iz naslova nove definicije minimalne plače?

Preberi več

Ali je vaš akt o sistemizaciji dela uporaben? (delavnica s publikacijo)

Pri delodajalcih je odnos med delavci in delodajalci urejen z različnimi pravnimi akti. Eden med njimi je tudi akt o sistemizaciji dela (delovnih mest/vrste dela), ki določa, rečeno zelo poenostavljeno, kakšno delo se na posameznem delovnem mestu opravlja in kakšni so pogoji za njegovo zasedbo.

Dr. Aleksej Janez Cvetko, vrhovni sodnik, trdi, da je sistemizacija eden najbolj kompliciranih instrumentov organiziranja podjetja.

Večina slovenskih podjetij ima akt o sistemizaciji dela, strokovnjaki pa zatrjujejo, da je resnično uporabnih manj kot 3 %. Če bi želeli izvedeti kako oblikovati ta akt, da bo imel praktično vrednost in vam bo v pomoč pri nadaljnjem delu, se nam pridružite. Da bo delavnica res dosegla svoj namen, predlagamo, da vaša vprašanja na to temo predhodno posredujete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Odgovore vam bo na delavnici posredovala mag. Slavi Pirš, Vodja oddelka za prejemke iz delovnih razmerij.

Preberi več

Odškodninski zahtevki za poškodbe pri delu

Odškodninski zahtevki oziroma regresni zahtevki so v zadnjem času pogosta tema s katero se srečujejo delodajalci. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je pristopil k intenzivnemu uveljavljanju in seveda izterjavi regresnih zahtevkov za stroške zdravljenja zaradi poškodb pri delu. Temi sledi tudi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), ki zahteva povrnitev povzročene škode od delodajalca, če je zavarovančeva invalidnost, potreba po tuji pomoči in postrežbi ali smrt posledica tega, ker niso bili izvedeni ukrepi za varnost in zdravje pri delu ali drugi ukrepi, predpisani ali odrejeni za varnost ljudi.

Preberi več

Delavnica: Kako iz študentskega dela v redno zaposlitev - oblikovanje življenjepisa in spremnega pisma

Top zaposlitve ne dobijo vedno najboljši kandidati, ampak tisti, ki se znajo najbolje predstaviti!

Na konkretnih primerih bomo naredili analizo zahtev delovnega mesta in ugotavljali, kakšen življenjepis in spremno pismo bosta prepričala, posebno pozornost pa bomo namenili predstavljanju delovnih izkušenj in kompetenc pri mladih. Spregovorili bomo tudi o tem, kakšna študentska dela vas lahko pripeljejo do redne zaposlitve.

Termin: sreda, 10. april 2019, od 9:00 do 12:00 (po delavnici bo potekala CV klinika)

Lokacija: Regijski center za dostojno delo, Združenje delodajalcev Slovenije, Dimičeva 9, Ljubljana

Delavnica bo izvedena v okviru projekta »Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL)«.

logotipi

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika


Preberi več