Mreženjski dogodek v okviru projekta RCDDL: »Kako Uber, UpWork in influencerji spreminjajo trg dela? Aktualni izzivi na trgu (dostojnega) dela.«

  • Zadetkov: 1450

E-Študentski Servis je 8.11.2018 v okviru projekta Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL) organiziral mreženjski dogodek.

Nove oblike dela, še zlasti delo prek spletnih platform, prinašajo veliko novosti na slovenski trg dela. Na dogodku smo odprli vprašanja o tem, kakšni so delovnopravni izzivi dela prek spletnih platform, kakšne so izkušnje tistih, ki se takšnega dela lotevajo, kaj pravijo raziskave in kako bi se morali na te oblike pripraviti. Med primeri, o katerih smo govorili, so spletne platforme kot so Uber, UberEats, Deliveroo, Foodora, Beeping, Upwork, TaskRabbit, MechanicalTruck in TAIA.

Uvodoma je dr. Valentina Franca predstavila delovnopravne izzive dela prek spletnih platform. V osnovi platforme povezujejo večjo skupino delavcev s posameznimi uporabniki (strankami) z namenom opraviti neko storitev prek spleta ali v fizičnem svetu brez obveznosti po dolgoročnem sodelovanju. Veliko ljudi te platforme že uporablja za delo na zahtevo (on-demand work) in množično delo (crowd-work), kot je na primer dostava hrane, čiščenje, prevajanje in podobno. Prav tako pa obstaja tudi delo prek spletnih socialnih omrežij, kjer t.i. influencerji promocijsko prikazujejo produkte in prejmejo za tovrstno delo plačilo. Dr. Franca je razložila, v čem se delo prek spletnih platform razlikuje od delovnega razmerja, kako je z delovnopravnim varstvom posameznikov, ki tako opravljajo delo, ter v katerih primerih gre za delo na črno.

Gospod Damjan Mašera iz Ministrstva za delo je povedal, kakšne raziskave pripravljajo na tem področju ter kako naslavljajo te izzive. Matija Kovač, soustanovitelj prevajalske spletne platforme TAIA (https://taia.io/), je predstavil delovanje spletnih platform v praksi ter opisal, kako v njihovem podjetju sodelujejo z izvajalci ter s strankami. Sanja Leban Trojar, ki skupaj z možem upravlja zelo uspešen Instagram profil @igslovenia, je opisala, kako delovanje poteka s strani izvajalca, hkrati pa je poudarila tudi sindikalni vidik tovrstnega dela. Na koncu se je razvila živahna razprava, podkrepljena s vprašanji in komentarji iz občinstva.

Na dogodku sta primere dobre prakse sodelovanja z zaposlenimi orisali tudi predstavnici mednarodno uspešnega tehnološkega podjetja Cosylab, Urška Jarc in Manca Müller. Slednja je bila s strani projekta RCDDL izbrana tudi za promotorko dostojnega dela.

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.


Logo EKP socialni sklad SLO    logo mddsz center