Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL)

Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL)

Naslov: Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

Regijski center za dostojno delo Ljubljana bo namenjen informiranju, svetovanju in povezovanju za vse ključne akterje na trgu dela, promociji koncepta dostojnega dela, izvedbi analiz in raziskav značilnosti in trendov na trgu dela na področju zahodne kohezijske regije, organizaciji in evalvaciji projektnih aktivnosti.
Uporabniki bodo imeli neposreden dostop do svetovalcev oz. zaposlenih na projektu. RCDDL bo na voljo za osebni obisk in osebna svetovanja.

 FB Delovnik: torek, sreda in četrtek od 13:00 do 15:00.  Twitter logo

Telefonski kontakti:

Telefonska številka za svetovanje dijakom in študentom je: 01 72 98 386.

Telefonska številka za svetovanje brezposelnim in delavcem je: 04 23 19 800.

Telefonska številka za svetovanje delodajalcem je: 01 56 852 81.

Kontaktni e-naslovi:
svetovanje dijakom in študentom: [email protected]
svetovanje brezposelnim in delavcem: [email protected]
svetovanje delodajalcem: [email protected]

"Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija."

Logo EKP socialni sklad SLO web   logo mddsz web

Zahvaljujemo se vsem strokovnjakom in udeležencem, ki ste z aktivnim sodelovanjem dopolnili program dogodka:

"KRAJŠI DELOVNI ČAS – UTOPIJA ALI PRIHODNJA REALNOST?"

E-Študentski Servis je skupaj z Združenjem delodajalcev Slovenije v okviru projekta Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL), 17. maja 2022 organiziral mreženjski dogodek na temo uvajanja krajšega delovnega časa. 

Odlična zasedba strokovnjakov, ki so predstavili različne vidike uvajanja krajšega delovnika, nabito polna dvorana in prisotnost novinarjev različnih medijskih hiš so dokaz, da je uvajanje krajšega delovnika še kako aktualna tematika....


Več o dogodku

logotipi RCDL

Vpišite e-poštni naslov, povezan s tem uporabniškim računom. Vaše uporabniško ime bo poslano na elektronski naslov.

Novice

ZgrabiZaInfo - kam po pomoč v primeru spolnega nasilja med opravljanjem študentskega dela

Skupina proaktivnih študentk se je lotila problematike o kateri se govori zelo malo. Gre za spolno nadlegovanje v času opravljanja študentskih del, s katerim so imele tudi same izkušnjo, a niso našle ustrezne podpore.
Kaj šteje za spolno nadlegovanje na delovnem mestu, kam po pomoč in kateri členi delovnopravne zakonodaje veljajo tudi za študentsko delo si lahko preberete v njihovi zloženki ZgrabiZaInfo.


Kaj prinaša predlog spremembe zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-1)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-1), ki med drugim na novo opredeljuje pojem delavca in predvideva podrobnejše vodenje evidenc o izrabi delovnega časa. Sprememba zakona s širšo definicijo delavca vpliva tudi na področje študentskega dela in vodenja evidenc delovnega časa, največ vprašanj pa imajo podjetja, ki zaposlenim omogočajo fleksibilen delovni čas in/ali delo na daljavo.
Deležnike pozivajo, da do 27. avgusta posredujejo pripombe na predlog novele zakona na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
Več informacij: https://www.domovina.je/golobova-vlada-bi-uvedla-obvezno-stempljanje-podjetniki-se-drzijo-za-glavo-to-so-prezivete-metode2/ 


ŠOS objavil pregled stanja na področju študentskega dela za leto 2020/21

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so pripravili pregled stanja na trgu študentskega dela v študijskem letu 2020/2021. Na podlagi letnega poročila Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter letnih poročil koncesionarjev za posredovanje začasnih in občasnih del dijakov in študentov (študentskih del), predstavljajo kratek povzetek o trgu študentskega dela v letu 2021. Po izjemnem nihanju trga v “koronskem” letu 2020 se je stanje v letu 2021 nekoliko stabiliziralo, še bolj pa je to pričakovati v letu 2022.
Več informacij: https://www.soum.si/izboljsanje-stanja-na-trgu-studentskega-dela/ 


Hitrejši vstop mladih na trg dela

Zavod RS za zaposlovanje je objavil javno povabilo delodajalcem za izvedbo programa »Hitrejši vstop mladih na trg dela«, s čimer želijo brezposelnost mladih dodatno zmanjšati ter hkrati spodbuditi zaposlovanje za nedoločen čas in dodatno usposabljanje. Subvencije za zaposlitev brezposelnih mladih za nedoločen čas za delodajalce, ki bodo izbrani na javnem povabilu, znašajo od 5.400 do največ 8.820 EUR.
Več informacij: https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/hitrejsi-vstop-mladih-na-trg-dela-4 


Brezplačni RCDDL webinar »Razumevanje motivacije«

Motivacija je zagotovo pojem, ki je najpogosteje narobe razumljen. Motivirani smo vsak trenutek našega življenja in brez motivacije se ne bi niti premikali. Cilj delavnice bo, kako vplivati nase in na druge, da motivacijo usmerimo proti cilju namesto stran od njega. Webinar bo potekal 6. septembra 2022, od 9:00 do 13:00.
Več informacij in prijave: https://www.zds.si/sl/dogodki/razumevanje-motivacije-2/ 


Zaključna konferenca: »(ZA)misel prihodnosti kariernega razvoja MLADIH«

v četrtek, 25. avgusta 2022, bo v okviru projekta "VšečKAM in GREM - karierni center za mlade" potekala zaključna strokovna konferenca, ki je namenjena ravnateljem, pedagoškim delavcem osnovnih in srednjih šol, kariernim svetovalcem nevladnih organizacij in javnih/zasebnih zavodov, ki pokrivajo delo z otroki in mladostniki na področju karierne orientacije. Konferenca bo potekala na lokaciji Celjski sejem, Dečkova cesta 1, 3000 Celje, od 10.00 do 14.00 ure. Dogodek je BREZPLAČEN.
Prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfdAeM98-QWNa0sHHUSkDS3enGM_fNg0jFnAKMh_HK9RiQo1A/viewform.

Priponka: programa zaključne konference (.pdf) 


Zaključna konferenca projekta POLET: »Poskrbimo DANES za aktiven in zdrav JUTRI«

Združenje delodajalcev Slovenije vabi na konferenco o aktivnem in zdravem staranju zaposlenih, ki jo organizirajo ob zaključku projekta POLET. V prvem delu bo govora o trgu dela, trendih upokojevanja, (zakonodajnih) spremembah, ki se nam obetajo ter aktivnem in zdravem staranju ob predpostavki podaljševanja delovne dobe. Sledila bo razprava z različnimi deležniki. Konferenca bo potekala 15. septembra 2022 v Thermani Laško.
Več informacij in prijave: https://www.zds.si/sl/dogodki/poskrbimo-danes-za-aktiven-in-zdrav-jutri/


ZAPOSLOVANJE TUJCEV – posvet in okrogla miza

Na GZS želijo celovito nagovoriti problematiko zaposlovanja tujcev in zainteresiranim slovenskim podjetjem podati uporabno informacijo o trenutnem stanju in perspektivah za njegovo izboljšanje. Ob koncu dogodka bo potekala okrogla miza s predstavniki različnih ministrstev in Zavodom RS za zaposlovanje.
Dogodek bo v četrtek, 14. julija 2022, ob 9.30 na GZS.

Kotizacije ni. Prijave in več informacij na: https://www.gzs.si/Dogodki/14-07-2022/zaposlovanje-tujcev--posvet-in-okrogla-miza  


Kaj pa je za vas dostojno delo?

Vabljeni k ogledu našega drugega videa z vsebino dostojnega dela:

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.


Logo EKP socialni sklad SLO    logo mddsz center 

Pogosta vprašanja Od osnov in naprej

Kateri so prejemki iz delovnega razmerja.

Prejemke iz delovnega razmerja delimo v naslednje skupine: 

  1. plača,
  2. nadomestilo plače,
  3. povračilo stroškov v zvezi z delom,
  4. drugi osebni prejemki.
Kaj sestavlja plačo.

Plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Del plače je lahko tudi plačilo iz naslova poslovne uspešnosti, če je tako določeno v kolektivni pogodbi.

Kako se izplačuje dodatek za delovno dobo.

Višina dodatka za delovno dobo je odvisna od števila let delovne dobe in višine odstotka osnovne plače delavca. Kolektivne pogodbe dejavnosti določajo, da se upošteva ali skupna delovna doba ali pa samo delovna doba pri delodajalcu, ki je izplačevalec dodatka za delovno dobo.

Kako delodajalec lahko izplača del plače za poslovno uspešnost.

Delodajalec izplača del plače za poslovno uspešnost na način, ki ga določi sam, v primeru, da je pri delodajalcu organiziran sindikat pa se o izplačilu tega dela plače dogovori s sindikatom. Od 1.1.2017 dalje se pod pogojem, da so izpolnjeni pogoji iz 12. alineje 1. točke 44. člena Zakona o dohodnini ta del plače lahko izplača, ne da bi se obračunala dohodnina.

Kaj mora upoštevati delodajalec, ko izplačuje del plače za delovno uspešnost.

Del plače za delovno uspešnost se izplačuje na osnovi kriterijev in meril, ki so v aktih delodajalca ali v kolektivni pogodbi delodajalca določeni za vsako delovno mesto.

Ali delodajalec lahko izplača dodatek za stalnost pri delodajalcu.

Delodajalec lahko izplača dodatek za stalnost pri delodajalcu, vendar ta dodatek za stalnost ne nadomestil dodatka za delovno dobo.

Več informacij pozna naš robotek