Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL)

Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL)

Naslov: Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

Regijski center za dostojno delo Ljubljana bo namenjen informiranju, svetovanju in povezovanju za vse ključne akterje na trgu dela, promociji koncepta dostojnega dela, izvedbi analiz in raziskav značilnosti in trendov na trgu dela na področju zahodne kohezijske regije, organizaciji in evalvaciji projektnih aktivnosti.
Uporabniki bodo imeli neposreden dostop do svetovalcev oz. zaposlenih na projektu. RCDDL bo na voljo za osebni obisk in osebna svetovanja.

 FB Delovnik: torek, sreda in četrtek od 13:00 do 15:00.  Twitter logo

Telefonski kontakti:

Telefonska številka za svetovanje dijakom in študentom je: 01 72 98 386.

Telefonska številka za svetovanje brezposelnim in delavcem je: 04 23 19 800.

Telefonska številka za svetovanje delodajalcem je: 01 56 852 81.

Kontaktni e-naslovi:
svetovanje dijakom in študentom: [email protected]
svetovanje brezposelnim in delavcem: [email protected]
svetovanje delodajalcem: [email protected]

"Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija."

Logo EKP socialni sklad SLO web   logo mddsz web

VABILO NA MREŽENJSKI DOGODEK: 

"Delo od doma in platformsko delo: rezultati raziskave, priporočila in trendi  - konferenca projekta RCDDL in RSDDC"

Delo od doma in platformsko delo sta se v Sloveniji sočasno eksponentno razvila v času epidemije, sedaj pa je pozornost preusmerjena na oblikovanje bodočih rešitev v novi realnosti, ki se jim bomo morali prilagoditi. Na dogodku, ki bo potekal on-line v torek, 18.1.2022 ob 13:00, bomo predstavili rezultate raziskave med slovenskimi delodajalci in drugimi deležniki na trgu dela ter z vabljenimi gosti razpravljali o bodočih praksah, trendih in rešitvah, ki jih uvajajo uspešna podjetja in družbe. Sledila bo vodena razprava o bodočih trendih razvoja dela od doma in platformskega dela..

  • Kdaj: 18.1.2022 ob 13:00, on-line

Prijava na dogodek | Program dogodka

rcdl-dogodek

Vpišite e-poštni naslov za svoj račun. Poslana vam bo potrditvena koda. Ko boste prejeli kodo za preverjanje, boste lahko izbrali novo geslo za vaš račun.

Novice

Vabilo k sodelovanju v raziskavi o družbeni odgovornosti podjetij/organizacij v 2022

V Združenju delodajalcev Slovenije, kot partnerju v projektu certifikat Družbeno odgovoren delodajalec, vabijo podjetja k sodelovanju v raziskavi o družbeni odgovornosti podjetij/organizacij.

Več informacij na: https://www.zds.si 


Karierni teden mreže Kroj 2022

Od 10.-16. januarja vabljeni na karierni teden, ki ga organizirajo Zavod Nefiks, Mladinski EPI center Piran in Socialna akademija. Mladim ponujajo konkretno podporo pri izzivih, ki jih prinašajo poklicne odločitve, na voljo bo tudi dvodnevno usposabljanje za svetovalce.

Več informacij: https://mreza-kroj.si/karierni-teden-2022-postani-sprememba/ 


Vabljeni na konferenco »Komunikacija in vodenje 2021«

Magistrski študentje psihologije so vzeli pod drobnogled komunikacijo in vodenje v slovenskih podjetjih, sedaj pa bodo rezultate predstavili javnosti v okviru on-line konference (https://uni-lj-si.zoom.us/j/93631505646 Meeting ID: 936 3150 5646)., ki bo potekala v sredo, 12. januarja 2022 od 13:00 do 16:20.

Več informacij: https://psihologijadela.com/ 


Webinar »Usklajevanje družinskega in poklicnega življenja za podjetja«

Na brezplačnem webinarju v okviru projekta MIC, ki bo potekal 14. januarja 2022, bo predstavljena pravna ureditev področja usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja, nekaj besed bo namenjenih tudi novi EU Direktivi o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev. Sledila bo razprava o koristih, potencialih in omejitvah koncepta usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja za podjetja in zaposlene ter o izzivih usklajevanja na ravni podjetij.
Več informacij in prijave: https://www.zds.si/sl/dogodki/usklajevanje-poklicnega-in-zasebnega-zivljenja-za-podjetja-2/ 


Napovednik zaposlovanja za prvo polovico leta 2022

Glede na podatke Zavoda RS za zaposlovanje in Statističnega urada (SURS) lahko govorimo o zgodovinsko visoki rasti zaposlenosti in rekordno nizki brezposelnosti. Napovedi zaposlovanja za prvo polovico leta 2022 kažejo, da bodo podjetja v Sloveniji iskala 33.000 novih delavcev, pri čemer bo največ povpraševanja po zidarjih, voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev in delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih. Med desetimi najbolj zaželenimi profili bodo še varilci, prodajalci, drugi delavci za preprosta dela, natakarji, elektroinštalaterji, skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo ter poklici za zdravstveno in socialno oskrbo na domu, je pokazala raziskava ZRSZ »Napovednik zaposlovanja«, v kateri je sodelovalo 3027 podjetij z več kot deset zaposlenimi.
Več informacij: https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/kaksne-so-napovedi-delodajalcev-za-prvo-polovico-leta-2022 


Cikel brezplačnih delavnic »Zavzeti ASI«

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije v sklopu projekta ASI vabi na cikel delavnic »Zavzeti ASI«, ki bodo potekale preko spleta, ob sredah med 12. januarjem in 16. februarjem 2022. Program vključuje sledeče tematike:
- Zakonodaja – pravni in sistemski vidik ter starejši zaposleni
- Promocija, odnos, zaznave in starejši zaposleni
- Zdravje, delovno okolje in starejši zaposleni
- Strokovni in osebni razvoj starejših zaposlenih
- Dan navdihujočih dobrih praks
- Obvladovanje sprememb včeraj, danes, jutri in starejši zaposleni
Več informacij in prijava: https://www.srips-rs.si/sklad/novice/dogodek/12-1-16-2-2022-nov-cikel-delavnic-zavzeti-asi


MDDSZ vabi k sodelovanju pri raziskavi o delovnih okoljih

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti želi preučiti nekatere vidike delovnih okolij in izkušnje delavk ter delavcev z delom na daljavo v primerjavi z delom v prostorih delodajalca. Izpolnjevanje spletne ankete je anonimno, vzelo pa vam bo 10-15 minut vašega časa.
Anketo lahko izpolnite do vključno 20. novembra 2021 na povezavi: https://www.1ka.si/delonadaljavo


Virtualni karierni sejem za osnovnošolce in dijake

karierni sejem za mladeKarierni center za mlade "VšečKAM in GREM" (link do FB: https://www.facebook.com/vseckamingrem) v novembru organizira online sejem poklicev in izobraževanja, kjer si boste lahko ogledali predstavitve izobraževalnih programov in poklicev, zanimiva predavanja, na voljo pa bo tudi karierno svetovanje.


- 15. - 21. november: za osnovnošolce
- 22. - 28. november za srednješolce

Več na www.karierni-sejem.si


Kaj pa je za vas dostojno delo?

Vabljeni k ogledu našega drugega videa z vsebino dostojnega dela:

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.


Logo EKP socialni sklad SLO    logo mddsz center 

Pogosta vprašanja Od osnov in naprej

Kateri so prejemki iz delovnega razmerja.

Prejemke iz delovnega razmerja delimo v naslednje skupine: 

  1. plača,
  2. nadomestilo plače,
  3. povračilo stroškov v zvezi z delom,
  4. drugi osebni prejemki.
Kaj sestavlja plačo.

Plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Del plače je lahko tudi plačilo iz naslova poslovne uspešnosti, če je tako določeno v kolektivni pogodbi.

Kako se izplačuje dodatek za delovno dobo.

Višina dodatka za delovno dobo je odvisna od števila let delovne dobe in višine odstotka osnovne plače delavca. Kolektivne pogodbe dejavnosti določajo, da se upošteva ali skupna delovna doba ali pa samo delovna doba pri delodajalcu, ki je izplačevalec dodatka za delovno dobo.

Kako delodajalec lahko izplača del plače za poslovno uspešnost.

Delodajalec izplača del plače za poslovno uspešnost na način, ki ga določi sam, v primeru, da je pri delodajalcu organiziran sindikat pa se o izplačilu tega dela plače dogovori s sindikatom. Od 1.1.2017 dalje se pod pogojem, da so izpolnjeni pogoji iz 12. alineje 1. točke 44. člena Zakona o dohodnini ta del plače lahko izplača, ne da bi se obračunala dohodnina.

Kaj mora upoštevati delodajalec, ko izplačuje del plače za delovno uspešnost.

Del plače za delovno uspešnost se izplačuje na osnovi kriterijev in meril, ki so v aktih delodajalca ali v kolektivni pogodbi delodajalca določeni za vsako delovno mesto.

Ali delodajalec lahko izplača dodatek za stalnost pri delodajalcu.

Delodajalec lahko izplača dodatek za stalnost pri delodajalcu, vendar ta dodatek za stalnost ne nadomestil dodatka za delovno dobo.

Več informacij pozna naš robotek