Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL)

Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL)

Naslov: Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

Regijski center za dostojno delo Ljubljana bo namenjen informiranju, svetovanju in povezovanju za vse ključne akterje na trgu dela, promociji koncepta dostojnega dela, izvedbi analiz in raziskav značilnosti in trendov na trgu dela na področju zahodne kohezijske regije, organizaciji in evalvaciji projektnih aktivnosti.
Uporabniki bodo imeli neposreden dostop do svetovalcev oz. zaposlenih na projektu. RCDDL bo na voljo za osebni obisk in osebna svetovanja.

 FB Delovnik: torek, sreda in četrtek od 13:00 do 15:00.  Twitter logo

Telefonski kontakti:

Telefonska številka za svetovanje dijakom in študentom je: 01 72 98 386.

Telefonska številka za svetovanje brezposelnim in delavcem je: 04 23 19 800.

Telefonska številka za svetovanje delodajalcem je: 01 56 852 81.

Kontaktni e-naslovi:
svetovanje dijakom in študentom: [email protected]
svetovanje brezposelnim in delavcem: [email protected]
svetovanje delodajalcem: [email protected]

"Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija."

Logo EKP socialni sklad SLO web   logo mddsz web

Vabljeni na delavnico: 

»Koliko mora o dohodnini vedeti vsak dijak ali študent?«

  • Ker študentski servisi vsako leto dobijo veliko vprašanj na temo dohodnine pri študentskem oz. dijaškem delu, smo v sklopu projekta Regijski center za dostojno delo Ljubljana – RCDDL za vas pripravili delavnico na to temo. 
  • Četrtek, 06. februar 2020, od 13:00 do 14:30

Le še informativna prijave | Več o dogodku

Vpišite e-poštni naslov za svoj račun. Poslana vam bo potrditvena koda. Ko boste prejeli kodo za preverjanje, boste lahko izbrali novo geslo za vaš račun.

Novice

EDI - nacionalna evidenca študentskega dela

Izkušnje, ki jih dijaki in študenti pridobijo med šolanjem so pomembne in mladim še posebej prav pridejo takrat, ko začnejo iskati prvo zaposlitev.

Od leta 2005 so lahko mladi, ki so študentsko delo opravljali preko e-Študentskega Servisa, pridobljene delovne izkušnje in kompetence beležili z digitalnim portfoliom "Moje izkušnje", od 10. februarja 2020 dalje pa lahko vsi dijaki in študenti dostopajo do nacionalne evidence študentskega dela EDI.

Dostop je za dijake in študente možen z EMŠO in davčno številko na spletni strani https://e-di.si/.


SOS pred vpisom – brezplačne delavnice Kariernega centra UM za dijake

Informativni dnevi so za vami, pa še vedno ne veste, kam se vpisati – brez skrbi, niste edini. Na kariernem centru Univerze v Ljubljani zato za vse dijake, ki ste v dilemi, pripravljajo brezplačne delavnice s skupnim naslovov SOS pred vpisom, ki bodo potekale v soboto, 29.02.2020.
Več informacij na: https://kc.uni-lj.si/dogodki/sos-pred-vpisom.html


Za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan staršem pripada en dan izrednega dopusta

V Uradnem listu RS, št. 81/19, je bila dne 27. 12. 2019 objavljena dopolnitev Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1B). Staršem prvošolčkov prinaša en dan izrednega dopusta, če bodo svojega otroka na prvi šolski dan pospremili v šolo. Ker gre za izredni dopust (165. člen ZDR-1), ga bo delodajalec delavcu odmeril, če bo ta zanj zaprosil in predložil dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred. Ker je potrebno izredni dopust izrabiti ob nastanku te okoliščine, ga bo delavec lahko izrabil le na prvi šolski dan (ne prej in ne kasneje). Določba je veljavna od 11.1.2020 dalje.


Konferenca TRK GENERACIJ – kako do uspešnega medgeneracijskega vodenja?

Konferenca, ki bo organizirana v sklopu projekta ASI, bo potekala 4. marca 2020 v Kongresnem centru Celje. Na konferenci bodo s pomočjo različnih pristopov, oblik dela in predstavitvijo dobrih praks pokazali, zakaj je medgeneracijsko vodenje v sedanjem raznolikem delovnem okolju nujno potrebno.
Več informacij in prijave na: www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/


Zanimivo branje – kolumna o izgorelosti in sodobnem pogledu na delo

Zasledili smo zanimivo kolumno Mihe Manzzinija o izgorelosti na delovnem mestu ali v kar v življenju na sploh, kjer avtor razmišlja o mentaliteti slovenskega naroda in vplivu le tega na odnos do dela in pojav izgorelosti.
Ne zmoremo več. Narod je izčrpan. Potrebujemo pomoč. Več na...


Zvišanje minimalne urne postavke za študentsko delo

V skladu s sprejeto novelo Zakona za uravnoteženje javnih financ, se je 1. januarja 2020 minimalna urna postavka za študentsko delo zvišala iz 4,89 € bruto (4,13 € neto) na 5,40 € bruto (4,56 € neto). Ure, ki jih boste opravili študenti in dijaki po 1. januarju 2020 vam mora delodajalec obračunati po najmanj 5,4 € bruto (4,56 € neto). 


Dodelitev nepovratne denarne pomoči študentom v stiski

Fundacija Študentski tolar, ustanova ŠOU v Ljubljani objavlja razpis za dodelitev nepovratnih denarnih pomoči namenjenih študentom v socialni stiski. Namen razpisa je reševati trenutne socialne stiske študentov, pomagati socialno ogroženim študentom in s tem prispevati k vzpostavitvi enakih možnosti pri dostopnosti visokošolskega ali višješolskega izobraževanja ter širiti možnosti za doseganje minimalne ravni kakovosti življenja študentov. Ugodena denarna pomoč v enkratnem znesku znaša od 400 do 600 €. Več na: https://www.studentski-tolar.si/izredna-pomoc-2 


Koliko mora o dohodnini vedeti vsak dijak ali študent?

Vsa mesta na delavnici so zasedena. Zbiramo prijave v čakalno vrsto, ki jih bomo upoštevali ob morebitnih odjavah.

Če ste do sedaj že delali preko študentskega servisa, ste se verjetno tudi že srečali z dohodnino. Pa razumete za kaj gre?

Ker študentski servisi vsako leto dobijo veliko vprašanj na temo dohodnine pri študentskem oz. dijaškem delu, smo v sklopu projekta Regijski center za dostojno delo Ljubljana – RCDDL za vas pripravili delavnico na to temo. Na delavnici bomo odgovorili na najbolj pogosta vprašanja, pogledali praktičen primer izračuna dohodnine ter vas seznanili z vsemi ključnimi informacijami kot so: kakšne olajšave lahko uveljavljate, kaj pomeni biti vzdrževan član, kako je z dohodnino po 26. letu, kako lahko uveljavljate refundacijo potnih stroškov in še kaj. Informirali vas bomo tudi o tem, kakšen je postopek ugovora na izračun dohodnine.


Kaj pa je za vas dostojno delo?

Vabljeni k ogledu našega predstavitvenega videa, kjer smo se posvetili različnim vidikom dostojnega dela:

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.


Logo EKP socialni sklad SLO    logo mddsz center 

Pogosta vprašanja Od osnov in naprej

Kateri so prejemki iz delovnega razmerja.

Prejemke iz delovnega razmerja delimo v naslednje skupine: 

  1. plača,
  2. nadomestilo plače,
  3. povračilo stroškov v zvezi z delom,
  4. drugi osebni prejemki.
Kaj sestavlja plačo.

Plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Del plače je lahko tudi plačilo iz naslova poslovne uspešnosti, če je tako določeno v kolektivni pogodbi.

Kako se izplačuje dodatek za delovno dobo.

Višina dodatka za delovno dobo je odvisna od števila let delovne dobe in višine odstotka osnovne plače delavca. Kolektivne pogodbe dejavnosti določajo, da se upošteva ali skupna delovna doba ali pa samo delovna doba pri delodajalcu, ki je izplačevalec dodatka za delovno dobo.

Kako delodajalec lahko izplača del plače za poslovno uspešnost.

Delodajalec izplača del plače za poslovno uspešnost na način, ki ga določi sam, v primeru, da je pri delodajalcu organiziran sindikat pa se o izplačilu tega dela plače dogovori s sindikatom. Od 1.1.2017 dalje se pod pogojem, da so izpolnjeni pogoji iz 12. alineje 1. točke 44. člena Zakona o dohodnini ta del plače lahko izplača, ne da bi se obračunala dohodnina.

Kaj mora upoštevati delodajalec, ko izplačuje del plače za delovno uspešnost.

Del plače za delovno uspešnost se izplačuje na osnovi kriterijev in meril, ki so v aktih delodajalca ali v kolektivni pogodbi delodajalca določeni za vsako delovno mesto.

Ali delodajalec lahko izplača dodatek za stalnost pri delodajalcu.

Delodajalec lahko izplača dodatek za stalnost pri delodajalcu, vendar ta dodatek za stalnost ne nadomestil dodatka za delovno dobo.

Več informacij pozna naš robotek